30 Μαΐου, 2020

ΑΙΤΗΜΑ-ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙKΩΝ-ΕΚΔΡΟΜΩΝ-ΑΠΟ-VOUCHERS | 28.05.2020


ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
(ΕτΣΓΜΜΔΘ)
ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013
Τ.Κ. 57001 Τ.Θ.903 (ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ)
ΑΡΙΘ. ΕΞΕΡΧ. ΕΓΓΡΑΦΟΥ:7 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2021)
ΤΟΠΟΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΡΜΗ/28-05-2020

Προς
τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
τον Υπουργό Τουρισμού

Κοινοποίηση
·         Δήμος Θέρμης, Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας
·         Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
·         Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας
·         Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας


Ε-MAIL: enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com
BLOG: http://enosithermis.blogspot.gr/

Θέμα: Εξαίρεση των εκπαιδευτικών εκδρομών από τη διαδικασία επιστροφής στους γονείς των καταβληθέντων ποσών με τη μορφή πιστωτικών σημειωμάτων (vouchers)

Μετά από την ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών του Δήμου Θέρμης, με την παρουσία εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων και Κηδεμόνων των σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) Δήμου Θέρμης, την Πέμπτη 28/5/2020, μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε ομόφωνα η ακόλουθη επιστολή / αίτημα προς τους προαναφερόμενους αποδέκτες.

(σημείωση: Στο παρακάτω κείμενο τα τμήματα εντός εισαγωγικών αφορούν αποσπάσματα του άρθρου 70 του ΦΕΚ 84/13-4-2020 (τ. Α). Η έντονη γραφή και υπογράμμιση δική μας )
Με το άρθρο 70 του ΦΕΚ 84/13-4-2020 (τ. Α) ορίζεται ότι για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ αφενός τουριστικών επιχειρήσεων και αφετέρου σχολείων (που αναφέρεται ως πελάτης στο κείμενο του άρθρου) για «τον διακανονισμό ταξιδιών που προσφέρονται περιστασιακά και σε μη κερδοσκοπική βάση σε περιορισμένη ομάδα ταξιδιωτών και δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό» και συγκεκριμένα απευθύνονται σε μαθητές των σχολείων οι οποίοι συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς των σχολείων τους (και από του γονείς και κηδεμόνες τους όταν αυτό απαιτείται), είναι δυνατή η καταγγελία τους από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος. Εάν κατόπιν της καταγγελίας «η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων σύμβασης ή νόμου, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.»

Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο, τα σχολεία οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, ως αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκδρομές αυτές έχουν οιονεί υποχρεωτικό χαρακτήρα, γιατί κανένα γονιός δεν θα ήθελε να νιώσει το παιδί του ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία εκπαιδευτική δράση, στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι συμμαθητές και συμμαθήτριες της τάξης του. Μάλιστα πολλές φορές γονείς που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία αναγκάζονται ακόμη και να δανειστούν, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους  δεν θα τύχουν άνισης μεταχείρισης σε ότι αφορά το υπό συζήτηση θέμα. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν αυτές οι εκδρομές με άλλες στις οποίες τα άτομα επιλέγουν ελεύθερα τον τόπο που θα επισκεφτούν και τους συνοδούς τους.

Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού, ωστόσο δεν είναι ορθό για την αντιμετώπισή τους, να βρεθούν οι γονείς σε μια ιδιότυπη «ομηρία» υποχρεωτικής κατανάλωσης ενός χρηματικού ποσού για αγορά ενός τουριστικού προϊόντος, ως αποτέλεσμα απαγόρευσης από το κράτος της υλοποίησης αυτής της οιονεί υποχρεωτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Εξάλλου στο άρθρο 70 παρ 5 αναφέρεται ότι «Η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό σημείωμα για την παροχή τουριστικής υπηρεσίας όμοιας ή αντίστοιχης με αυτήν στην οποία αφορούσε η καταγγελθείσα σύμβαση». Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν μία  εκπαιδευτική εκδρομή να παρασχεθεί σε άλλο χρόνο, πλην εντός του ίδιου σχολικού έτους και με τους ίδιους συμμαθητές, γιατί αυτή η σύνθεση (χρόνου και ατόμων) είναι μοναδική και υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί «τουριστική υπηρεσία όμοια ή αντίστοιχη με αυτήν στην οποία αφορούσε».

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την εξαίρεση των σχολείων από τους πελάτες που αναφέρει το άρθρο 70, παρ 2. Μάλιστα αυτή η εξαίρεση οφείλει να έχει αναδρομική ισχύ, για όσες συμφωνίες έχουν γίνει για πιστωτικά σημειώματα, γιατί έγιναν κάτω από το κράτος της πίεσης προς τους γονείς ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση.


Με τιμή
Για το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών Δήμου Θέρμης


Με εκτίμηση,

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕτΣΓΜΜ ΔΘ-01.jpgΓια την Ένωση Γονέων


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Γριτζάς

Άννα Χατζηνούσκα





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 20200528_ΔΣ ΕΩΣΗΣ ΣΓΚΜΜ Δ ΘΕΡΜΗΣ


ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
(ΕτΣΓΜΜΔΘ)
ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013
Τ.Κ. 57001 Τ.Θ.903 (ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ)
ΑΡΙΘ. ΕΞΕΡΧ. ΕΓΓΡΑΦΟΥ:6 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2021)
ΤΟΠΟΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΡΜΗ/27-05-2020

ΠΡΟΣ:     
ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΕ ΜΙΚΡΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
               

ΚΟΙΝ: Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας
               
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝ.: 6972393211 (Γριτζάς Γεώργιος - Πρόεδρος)
          6945109787 (Χατζηνούσκα Άννα - Γραμματέας)
Ε-MAIL: enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com

Αγαπητά μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θέρμης
και αγαπητά μέλη των ΔΣ ΟΛΩΝ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θέρμης,

Σύμφωνα με απόφασή μας της προηγούμενης συνεδρίασης (14/5/2020) σας καλώ να παραβρεθείτε στην ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, την Πέμπτη 28/5/2020, κατά τις ώρες 17.00-19.00, στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου της Θέρμης με θέματα που δεν συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση, αλλά και νέα με βάση την εξέλιξη των γεγονότων
  1. Εξαίρεση από την ΠΝΠ για τα vouchers, των εκπαιδευτικών εκδρομών που απαγορεύθηκαν από την κυβέρνηση η υλοποίησή τους
  2. Συνολική έναρξη δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Επάρκεια μέτρων υγιεινής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απασχόληση καθαριστριών, η διάσπαση των τμημάτων και η μη-λειτουγία του ολοημέρου στα Δημοτικά και οι άδειες ειδικού σκοπού
  3. Εξ’ αποστάσεως αναμετάδοση των μαθημάτων που λαμβάνουν χώρα στην τάξη:  Ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και σεβασμού των παιδαγωγικών λειτουργιών.
  4. Συζήτηση σχετικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
  5. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες

Θα παραβρεθεί ο Αντιδήμαρχος Παιδείας για να μας ενημερώσει.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στις συνεδριάσεις μας θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να αναφέρετε ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ή καλές πρακτικές που ακολουθείτε σε κάθε σχολική μονάδα μέσω της ηλεκτρονικής ομάδας συζήτησης (forum) https://groups.google.com/forum/#!forum/enosi_sgkmm_thermis2013 (αν και υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ηλεκτρονικής συζήτησης, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε με κάποια απλή).
Όσοι και όσες δεν έχετε ακόμη γραφεί στείλτε το gmail του συλλόγου και θα λάβετε μία πρόσκληση για να γίνεται μέλη. Όσοι δεν έχετε gmail  παρακαλούμε να δημιουργήστε ένα για να μπορείτε να συμμετέχετε στην κουβέντα. Όταν το δημιουργήσετε στείλτε το στο enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com και μετά θα λάβετε την πρόσκληση συμμετοχής. 
Τα καταρχήν θέματα του forum είναι αυτά της ημερήσιας διάταξης, αλλά τους κανόνες χρήσης του θα τους συναποφασίζουμε μαζί στις ανοικτές συνεδριάσεις τους ΔΣ.


Να είστε όλοι καλά
Με εκτίμηση,
ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕτΣΓΜΜ ΔΘ-01.jpgΓια την Ένωση Γονέων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Η ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Γριτζάς

Άννα Χατζηνούσκα