25 Νοεμβρίου, 2020

Ψήφισμα Ανοικτής Συνεδρίασης της Ένωσης ΣΓΚΜΜ Δήμου Θέρμης στις 05.11.2020



Ψήφισμα της Ανοικτής Συνεδρίασης της

 Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θέρμης

 

 

Εμείς οι γονείς, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θέρμης (Ένωση ΣΓΚΔΜ) και των εκπροσώπων των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, που βρεθήκαμε σήμερα 5 Νοεμβρίου 2020 19.00-22.00 στην ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ που συγκάλεσε η ‘Ένωση ΣΓΚΔΜ:

 

·         Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία μας, όπως και σε όλη τη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Με μεγάλη αγωνία διαπιστώνουμε ότι:

1.    Τις τελευταίες εβδομάδες στον Δήμο Θέρμης είχαμε κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και κλειστά  τμήματα σε 6 σχολεία, ενώ είχαμε και 2 σχολικές μονάδες κλειστές (4ο Δημοτικό Θέρμης, 1ο ΓΕΛ Μίκρας).

2.    Υπάρχει συγκεκριμένο σχολείο με πάνω από  10 κρούσματα, στο οποίο δεν έχουν γίνει διαγνωστικά τεστ στους μαθητές, για να διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου.

3.    Ουσιαστικά, με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, δεν γίνεται στα σχολεία αποτελεσματική ιχνηλάτηση, ενώ ένας εκπαιδευτικός που μπαίνει σε ένα τμήμα δεν θεωρείται στενή επαφή, αν δεν έχει 2 συνεχόμενες ώρες μάθημα σε αυτό. Ούτε αντίστοιχα οι μαθητές θεωρούνται στενές επαφές αυτού του εκπαιδευτικού. Ούτε οι εκπαιδευτικοί αν είναι στο ίδιο γραφείο με συνάδελφό τους, που διαγνώστηκε θετικός. Ούτε οι μαθητές που είναι στο ίδιο λεωφορείο. Συνεπώς δεν ελέγχονται. Τα παραπάνω αφορούν σε συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία έχουν ήδη συμβεί.

4.    Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δύο σχολεία, όταν κλείνει το ένα, πηγαίνουν κανονικά χωρίς να ελεγχθούν στο άλλο. Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

5.    Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές που χρειάστηκε να κάνουν τεστ, προσέφυγαν στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια πληρώνοντας από την τσέπη τους, γιατί η υποστελέχωση στο Κέντρο Υγείας και στα νοσοκομεία δημιουργούν αναμονή πολλών ημερών. Όπως και για τα προηγούμενα, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία έχουν ήδη συμβεί, καθώς και στις ανακοινώσεις των ιατρικών συλλόγων.

6.    Για τους ίδιους λόγους, όταν ένα παιδί με μια απλή ίωση απαιτείται να γυρίσει στο σχολείο με ιατρική βεβαίωση, οι γονείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Χωρίς να θέλουμε να κουράζουμε, αναφερόμαστε πάντα σε συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία έχουν ήδη συμβεί.

7.    Οι μαθητές συνεχίζουν να μεταφέρονται σε λεωφορεία με πληρότητα 100%. Δεν θεωρείται στενή επαφή η μετακίνηση στο  ίδιο λεωφορείο

8.    Στα σχολεία και στα τμήματα που κλείνουν λειτουργεί η τηλεκπαίδευση  με πολλά παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή να πρέπει να τον μοιράζονται με άλλα μέλη της οικογένειας (εξαιτίας της τηλε-εργασίας των γονιών ή/και τηλε-εκπαίδευσης των αδελφών τους, που πάνε στο Λύκειο και πλέον από τη Δευτέρα και στο Γυμνάσιο) ή να μπαίνουν με το κινητό τους (με τι ανάλογες συνέπειες στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας)

9.    Τέλος, σε ότι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία μας αναφέρθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κενά.

 

 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτoύμε:

 

ΤΕΣΤ – ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

·         Άμεσα και δωρεάν τεστ covid για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με παρέμβαση στα σχολεία που παρουσιάζουν κρούσματα. Αυτό σημαίνει άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΟΔΔΥ (με κλιμάκια του να πηγαίνουν στα σχολεία) ή/και άμεση στελέχωση με προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Θέρμης. Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω ζητάμε άμεσα τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ.

·         Συμπληρωματικά, γνωρίζουμε ότι ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση με το ΕΚΕΤΑ και λειτουργεί ένα κέντρο covid το οποίο για την ώρα αφορά μόνο στο προσωπικό του δήμου και στις οικογένειές τους. Επίσης γνωρίζουμε ότι έγινε προσπάθεια προμήθειας από τον Δήμο και άλλων τεστ για τον ευρύτερο πληθυσμό και του απαγορεύτηκε. Ζητούμε, όσο το κράτος αδρανεί, ο Δήμος με τη συνδρομή της Ένωσης ΣΓΚΔΘ να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και να απαιτήσει να επιτραπεί -κατ’εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας- η προμήθεια τεστ, υλικών και προσωπικού ή/και επέκτασης της σύμβασης με το ΕΚΕΤΑ για τα παιδιά μας και τους γονείς τους, με έκτακτη χρηματοδότηση (που προφανώς θα απαιτήσει στη συνέχεια από το κράτος).

·         Nα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιχνηλάτηση, τις στενές επαφές και τα απαραίτητα μέτρα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να τηρούνται. Πρέπει οι οικογένειες να λειτουργήσουν και να εργαστούν με ασφάλεια και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα να προστατευθούν.

·         Εδώ και τώρα διπλασιασμός των δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών.

 

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

·         Κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους (και με τη συμβολή του Δήμου, όσο το κράτος δεν ανταποκρίνεται), του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών, που βρίσκονται σε καραντίνα ή παραμένουν κλειστά. Να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των σχολείων. Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν απουσίες, μέχρι στα παιδιά να δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 100 τάμπλετ στη διάθεση του Δήμου που τα προμηθεύτηκε για κάλυψη αναγκών προνοιακού χαρακτήρα. Να γίνει ξανά υπενθύμιση στους Διευθυντές και Διευθύντριες και αν δεν καλύπτονται οι ανάγκες να συνδράμει ο Δήμος με έκτακτη χρηματοδότηση (που προφανώς θα απαιτήσει στη συνέχεια από το κράτος).

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

·         Επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης. Απαιτούμε να μάθουμε σε πιο βαθμό εξασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός διδασκόντων για τα παιδιά σε καραντίνα, σε επίπεδο Αβάθμιας και Ββάμιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας. Απαιτούμε, να υπάρξει συνέχιση της φροντίδας των παιδιών που είναι σε προγράμματα παράλληλης στήριξης ή έχουν ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα παλιότερα αιτήματα για:

·         Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη (υπάρχει σχολείο με τα μισά τμήματα να έχουν 27 παιδιά!), ας γίνει επιτέλους μία κίνηση μείωσης με επιπλέον προσωπικό και με εξεύρεση νέων αιθουσών. Όταν τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου γυρίσουν στα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτά και να μην αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

·         Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλύψουν κενά που ακόμη υπάρχουν αρχές Νοέμβρη. Οι περιφερειακές διευθύνσεις Αβάθμιας και Ββάθμιας οφείλουν να ενημερώσουν τους συλλόγους γονέων για τα αίτια ύπαρξης των κενών και για το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί κάποτε λύση σε αυτό το μόνιμο πρόβλημα της εκπαίδευσης που μπαλώνεται κάθε χρονιά με αναπληρωτές.

·         Άμεσες επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας (το πρόβλημα μπορεί να λύθηκε προσωρινά από τον Δήμο, με τοποθετήσεις 8μηνων, ωστόσο το κράτος έδωσε στον δήμο 11 λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης από αυτές που ζητήθηκαν, συνεπώς το πρόβλημα θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας). Παλεύουμε μαζί  με τον Δήμο και ζητούμε να καλυφθούν οι ανάγκες.  

 

 

 Με βάση τα παραπάνω προχωράμε άμεσα:

Ø  Σε παραστάσεις αντιπροσωπείας μας:

ü  στον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, στον Δήμαρχο και στους περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

ü  στον Διευθυντή της 4ης ΥΠΕ και τον αντιπεριφερειάρχη που έχει την ευθύνη της μεταφοράς μαθητών

Ø  Σε συντονισμό με φορείς της περιοχής μας για τη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Ø  Σε  συνέντευξη τύπου

Για το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών Δήμου Θέρμης

Ο πρόεδρος Γιώργος Γριτζάς                                            Η γενική γραμματέας Άννα Χατζηνούσκα