05 Νοεμβρίου, 2020

Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης της 25.09.2020

 

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(ΕτΣΓΜΜΔΘ)

ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013

Τ.Κ. 57001 Τ.Θ.903 (ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ)

 

 

 

 

Περίοδος : 2019-2021

Συνεδρίαση 8η

 

 

         

Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης της 25.09.2020

 

 

 

Παρόντες / ούσες: 

1.    Γριτζάς Γεώργιος

2.    Ζαλαβρά-Αμοιρίδου Αθανασία

3.    Κυριακίδου Σοφία

4.    Παπαιωάννου Γεώργιος

5.    Χαλκιά Παναγιώτα

6.    Χατζηνούσκα Άννα

 

Απόντες / ούσες

1.    Ζουλφάκος Δημήτρης

2.    Καρκατζούνης Θεοφάνης

3.    Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

 

 

 

 

Σήμερα Παρασκευή 25.09.2020 και ώρα 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πολιτιστικού κέντρου, Θέρμης, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. με πρόσκληση να παραβρεθούν τα ΔΣ των ΣΓΚ του Δήμου Θέρμης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, οι πρόεδροι των Σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θέρμης

 

 

Ημερήσια διάταξη:

  1. Ανακοινώσεις
  2. Καθαριότητα: Αξιολόγηση της επάρκειας των απασχολούμενων (αριθμητικά και ώρες); Σύγκριση με την χρονιά που πέρασε
  3. Πανδημία - Covid: Αριθμός παιδιών σε τάξεις σε αναλογία με τετραγωνικά κάθε τάξης - Υλικά προστασίας από τον covid - Αίθουσα covid και τα υλικά της- Υπεύθυνος διαχείρισης πιθανών περιστατικών Covid - Πρωτόκολλο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος - Οργάνωση της σίτισης - Οργάνωση διαλειμμάτων και χρήσης των χώρων (και για τις ημέρες που βρέχει) - Τρόπος διδασκαλίας για τα παιδιά που δεν μπορούν να βρίσκονται στο σχολείο (εξοπλισμός – εκπαιδευτικές μέθοδοι  -– προσωπικά δεδομένα)
  4. Μεταφορές. Διερεύνηση και αξιολόγηση των προβλημάτων. (με βάση και τις νέες συνθήκες); Σύγκριση με την χρονιά που πέρασε
  5. Κενά: Διερεύνηση και αξιολόγηση του αριθμού και των ειδικοτήτων και του χρονοδιαγράμματος κάλυψης.  Σύγκριση με την χρονιά που πέρασε

 

 

 

 

Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παραβρέθηκαν:

-          ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  κ. Στυλλιανός  Αποστόλου*

-          ο Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Αχιλλέας Μεταλούδης

-          η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ευαγγελία Κούτρη

-          μέλη των Δ.Σ. Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Θέρμης (παρατίθενται ως παράρτημα στο τέλος των πρακτικών)

 

*Στην συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τη θέση του Δήμου Θέρμης, για το θέμα της καθαριότητας και της πρόληψης λόγω covid-19

 

 

Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

 

1.    Ανακοινώσεις

 

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο

Στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε στα σχολεία ανταποκρίθηκε μικρός αριθμός σχολείων (εννιά – 9) , τους συλλόγους των οποίων ευχαριστούμε θερμά. Συγκεκριμένα απάντησαν:

·         6 Δημοτικά (1ο & 2ο Τριλόφου, 1ο Καρδίας, 1ο Ταγαράδων, Σχολαρίου, Αγίου Αντωνίου)

·         3 Γυμνάσια (1ο & 2ο Μίκρας, 2ο Θέρμης)

 

Τα αποτελέσματα δεν είναι στατιστικά αξιοποιήσιμα, ωστόσο σας τα παραθέτουμε για να δείξουμε κάποιες τάσεις σε αυτό το μικρό δείγμα, αλλά και για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα ανταπόκρισης σε τέτοιες έρευνες που είναι οι μόνες που μπορούν να εξειδικεύσουν τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις πρωτοβουλίες και δυνατότητες στα σχολεία του Δήμου μας. Αποτελεί τμήμα της προσπάθειάς μας η ένωση να αποτελέσει κόμβο αλληλοενημέρωσης και συντονιστή του δικτύου των σχολείων.

 

Αποτελέσματα:

·         Το μεγαλύτερο τμήμα μαθητών έχει

·         πάνω από 24 μαθητές:  4 σχολεία

·         πάνω από 22 μαθητές:  6 σχολεία

·         πάνω από 20 μαθητές: 7 σχολεία

 

Σε όλα τα σχολεία που απάντησαν:

·         Υπάρχουν συνολικά 8 αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται

·         Υπάρχει χώρος covid σε όλα εκτός ενός

·         Υπάρχουν επιπλέον 2 άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα (συμπεριλαμβανομένων των 8μηνων) και δηλώθηκαν επιπλέον 17 ώρες καθαριότητας (ωστόσο καταχωρίστηκαν με 8ωρη απασχόληση άτομα γενικών καθηκόντων)

·         Υπάρχουν 14 κενά διδασκόντων που αφορούν σε έλλειμμα 134 ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα.

·         Δεν υπάρχουν προβλήματα με τις μεταφορές (με την εξαίρεση για τα παιδιά του Μονοπήγαδου που φτάνουν αφού ξεκινήσει το σχολικό ωράριο)

·         Συνολικά 60 δάσκαλοι/ καθηγητές δεν έχουν λάπτοπ που τους δίνει το σχολείο και 16 έχουν έχουν λάπτοπ που τους δίνει το σχολείο

·         Από το κράτος έχουν παραληφθεί 2 λαπτοπ

·         Από το κράτος παραλήφθηκαν 4 tablet

 

 

2.    Καθαριότητα

Για το θέμα του προσωπικού καθαριότητας μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι του δήμου τα παρακάτω:

Οι συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας άλλαξε και δεν γίνονται πλέον μέσω της σχολικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιείται πλέον με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ίσης διάρκειας με το σχολικό έτος, στην περίπτωση που δεν καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό των Δήμων. Για τη διαδικασία πρόσληψης υπάρχει συγκεκριμένη μοριοδότηση.

 

Η κατάσταση στο Δήμο Θέρμης έχει ως εξής:

Με αρχική πρόβλεψη λειτουργίας των σχολείων στις 7/9/2020 η εγκύκλιος για τις διαδικασίες πρόσληψης (αιτήσεις) ανακοινώθηκε στους δήμους περίπου στις 15 Αυγούστου (με πολλά προβλήματα, όπως ότι αρχικά ζητούνταν απολυτήριο Γυμνασίου, απαίτηση που καταργήθηκε με παρέμβαση του συλλόγου καθαριστών, συνεπώς υπήρξαν και άλλες καθυστερήσεις κοκ). Όπως μας πληροφόρησαν οι εκπρόσωποι των ΔΣ των ΣΓΚ, το αποτέλεσμα ήταν ότι με ευθύνη της κρατικής οργάνωσης,  υπήρχαν σχολεία το Δήμου που δεν είχαν προσωπικό καθαριότητας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (14/9/2020) και την καθαριότητα την ανέλαβαν οι ΣΓΚΔ ή/ και οι δάσκαλοι-ες/καθηγητές-τριες

Σε ότι αφορά την επάρκεια: Στον Δήμο Θέρμης υπάρχουν 13 μόνιμοι υπάλληλοι (με ηλικίες κοντά στη συνταξιοδότηση). Με βάση τις ανάγκες, ζητήθηκε να συναφθούν 51 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και 27 συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Εγκρίθηκαν 40 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και 27 συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Κατά συνέπεια υπήρξε ένα κενό 11 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Για να καλυφθεί το κενό χρησιμοποιήθηκε το προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στη σύμβασή τους η κάλυψη βαριών & ανθυγιεινών καθηκόντων έχει ως συνέπεια να μην είναι ανήκουν στις υποχρεώσεις τους ορισμένα καθήκοντα καθαριότητας.

 

Απόφαση: Να ζητηθεί άμεσα η κάλυψη του κενού των 11 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και το αίτημα να προωθηθεί μαζί με τη συμβολή και της Αντιδημαρχίας Παιδείας. Η πρόταση του κράτους για επιπλέον πρόσληψη 4μηνων συμβάσεων με πληρωμή τους από τους πόρους του Δήμου, αν και αξιοποιήθηκε (με 24 τέτοιες συμβάσεις στον Δήμο Θέρμης) δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση γιατί είναι προσωρινή, ενώ το έλλειμμα των 11 ατόμων αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο μία πάγια και διαρκής ανάγκη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όχι αορίστου (μόνιμες). Οι χώροι των σχολείων, όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία, θα έπρεπε να λειτουργούν ως δημόσιοι χώροι για δραστηριότητες της κοινότητας και κατά συνέπεια η ανάγκη για καθαρισμό τους είναι 12μηνης διάρκειας. Υπό αυτή την έννοια ζητούμε να υπάρξει η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου. Τέλος εφόσον τα άτομα γενικών καθηκόντων καλύπτουν ανάγκες καθαριότητας να προβλεφθεί στη σύμβασή τους η κάλυψη καθηκόντων βαριών και ανθυγιεινών.

 

 

3.    Covid-19

3.1 Υλικά υγιεινής/ καθαριότητας

Επιβεβαιώθηκε από τους εκπροσώπους του δήμου, ότι υπάρχει επάρκεια σε όλα τα μέτρα υγιεινής που οφείλουν να έχουν τα σχολεία (υλικά απολύμανσης και καθαριότητας).

 

3.2 Τεστ και ιατρική φροντίδα

Συζητήθηκε η ανάγκη ύπαρξης γιατρού ή νοσηλευτή, που πιθανόν θα κάλυπτε (όπως οι ψυχολόγοι) ένα φάσμα σχολείων και θα βοηθάει στην αντιμετώπιση των σημερινών έκτακτων τώρα προβλημάτων και στο μέλλον άλλων προβλημάτων υγείας.

Συζητήθηκε η ανησυχία γονέων σχετικά με τα test που ενημερωθήκαμε ότι μπορεί να γίνει δωρεάν μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο δεν είναι επαρκής μία τέτοια λύση.

Απόφαση: Όσο βρισκόμαστε σε χαμηλό επίπεδο διάδοσης θα διερευνήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο τη δυνατότητα να προστεθεί το Κέντρο Υγείας της Θέρμης ως σημείο αναφοράς για τους δημότες. Σε περίπτωση έξαρσης απαιτούνται δράσεις από το κράτος

 

3.3 Μαθήματα εξ αποστάσεως

Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων του δήμου, στην περίπτωση που κλείνουν τα σχολεία / τμήματα ο δήμος έχει στη διάθεσή του 100 tablet (και θα προμηθευτεί και άλλα αν χρειαστούν) για να καλύψουν ανάγκες μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα προμήθειας με την μορφή του δανεισμού. Με την ίδια λογική θα διατεθούν και laptop στους διδάσκοντες με βάση τα αιτήματα, με την μορφή του δανεισμού. Σύμφωνα με την έρευνα μας (παρόλο το μικρό δείγμα) υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε αυτό τον τομέα και παρά τις υποσχέσεις δεν έχει σταλθεί μέχρι στιγμής εξοπλισμός στα σχολεία.

Απόφαση: Θα αναμένουμε να δούμε μέχρι την επόμενη συνεδρίασή μας (πρώτη Πέμπτη του Νοέμβρη) αν θα υπάρξει κίνηση από την μεριά του κράτους για κάλυψη των αναγκών και αν δεν τις έχει καλύψει θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες.

 

4.    Μεταφορά

Συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Σύμφωνα με αντιδήμαρχο παιδείας και την μικρή μας έρευνα και τα όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ΣΓΚ δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης δρομολογίων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα πληρότητας των λεωφορείων με βάση τους κανόνες συνωστισμού για αποφυγή διάδοσης του covid.

Απόφαση: Όσο βρισκόμαστε σε χαμηλό επίπεδο διάδοσης δεν χρειάζεται να γίνει άλλη ενέργεια. Σε περίπτωση έξαρσης απαιτούνται ενέργειες από την περιφέρεια.

 

 

5.    Κενά (Ελλείψεις καθηγητών)   

Συζητήθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες. Zητήθηκε από όλους τους συλλόγους γονέων να ενημερώσουν την Ένωση με τα κενά των σχολείων τους γιατί η έρευνα μας δεν κάλυπτε ικανοποιητικό δείγμα.

Απόφαση: Θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, μετά από νεότερη ενημέρωση της Ένωσης από τους ΣΓΚ των σχολείων

 

 

Παρόντες,

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕτΣΓΜΜ ΔΘ-01.jpgγια την Ένωση Γονέων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Η ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Γριτζάς

 

Άννα Χατζηνούσκα

 

 

 

 

 

 

Σοφία Κυριακίδου (Α Αντιπρόεδρος)

 

 

 

 

 

Νάνσυ Ζαλαβρά (Ταμίας)

 

 

Γιώτα Χαλκιά (Ειδική Γραμματέας)