22 Μαΐου, 2023

 



 

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(ΕτΣΓΜΜΔΘ)

ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝ.: 6972393211 (Γριτζάς Γεώργιος - Πρόεδρος)

6948627308 (Κουκούρη Μαρία - Γραμματέας)

Ε-MAIL: enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com

BLOG:    http://enosithermis.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/enosisgkmm.thermis

 

 

ΑΡΙΘ. ΕΞΕΡΧ. ΕΓΓΡΑΦΟΥ: 39 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2024)

ΤΟΠΟΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΡΜΗ/22-05-2023

 

 Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι για τον ίδιο λόγο υπήρξε ψήφισμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας  Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας .

Παρακάτω ο  σύνδεσμος της Ομοσπονδίας .  

http://omegokmak.blogspot.com/2023/05/blog-post.html?m=1

 

   ΠΡΟΣ:

    Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Κ. Μακεδονίας

    Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσ/νίκης

    Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Θέρμης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

     Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Μαθητριών Κ. Μακεδονίας

 

Θέμα: Ολοήμερο σχολείο και επιλογή παραλαβής των μαθητών/τριων στις 15:00. 

 

Αγαπητοί κύριοι/ες,

Μας εκπλήσσει δυσάρεστα το απεσταλμένο έγγραφο από τη Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης (Φ.6/ 48378 /Δ1, 28-4-2023/ Ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των Δημοτικών Σχολείων 2023-2024 (δημοσιεύτηκε: 28-04-2023) ) μέσω του οποίου ανακοινώθηκε ότι όσοι γονείς επιλέξουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου, έχουν πλέον μόνο δυο επιλογές παραλαβής των παιδιών τους στις 15:50 και στις 17:30. Αποκλείεται, δηλαδή η επιλογή της παραλαβής/ αποχώρησης στις 15:00.

Σελ 12 «Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα ή στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος.»

 Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου εφαρμόζεται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Θέρμης (πλην του Δημοτικού Σχολείου Περιστεράς) όπως έχουν οριστεί στη με Αρ. Πρωτ. Φ.7/ΦΜ/98404/Δ1/10-9-2022 (Β΄ 4215) ΥΑ

 Είναι μία αλλαγή για την οποία οι γονείς και τα παιδιά δεν ερωτήθηκαν ποτέ για το εάν υπάρχει η δυνατότητα ή/και επιθυμία αυτή. Κατά συνέπεια, αποτελεί μία αυθαίρετη, με αυταρχικά χαρακτηριστικά απόφαση, που φέρνει σε μία εξουθενωτική κατάσταση πολλά παιδιά, καθώς αναφερόμαστε σε ηλικίες από 6 έως 12 ετών και ταυτόχρονα, καταργεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης γνώμης των γονέων.


Όλες οι εργασίες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια ωράρια και τις ίδιες ανάγκες, όπως και τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες αντοχές. Επομένως, το σχολείο και η διοίκηση αυτού οφείλουν να προσαρμόζονται ευέλικτα και να μην αποκλείουν κανέναν. Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, ούτε ενημερωθήκαμε ως φορείς γονέων για αυτά.

 Αυτός ο αδόκιμος αποκλεισμός βρίσκει έντονα αντίθετη την πλειοψηφία των γονέων, οι οποίοι είτε δεν επιθυμούν για προσωπικούς λόγους, είτε δεν εξυπηρετεί το οικογενειακό τους πρόγραμμα. Το υπουργείο παιδείας και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι οι υποδομές και οι υπηρεσίες των ολοήμερων στην πλειοψηφία των σχολείων, δυστυχώς, δεν είναι αυτές που θα θέλαμε, για το καλό των παιδιών, αλλά υφίστανται σοβαρές ελλείψεις, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο βελτίωσης πέραν της διεύρυνσης του ωραρίου.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι η πνευματική και σωματική κόπωση των παιδιών και ειδικά των μικρότερων τάξεων, χωρίς να αιτιολογείται και η οποία συμβάλει εν τέλει στην εξάντληση των δυνατοτήτων τους, γεγονός που μπορεί να επιφέρει άλλα προβλήματα στην ευημερία και λειτουργία των οικογενειών.

 Πολύ θα θέλαμε όλοι οι γονείς να υπάρχουν επιπλέον αίθουσες με παιχνίδια, εξοπλισμό που να διαφέρει από τα κλασικά θρανία, μεγάλους εξωτερικούς χώρους με πράσινο και αθλητικό εξοπλισμό, χώρο σίτισης, δραστηριότητες το απόγευμα, που τώρα αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν, όπως μουσική, αθλήματα, καλλιτεχνικά, κλπ., και βέβαια ανθρώπινο δυναμικό, που θα υλοποιούσε τα παραπάνω. με ανθρώπινες αναλογίες παιδιών ανά διδάσκοντα, έτσι ώστε να καλύπτονταν με ελκυστικό και παιγνιώδη – εκπαιδευτικό τρόπο οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, μετά την ολοκλήρωση του κανονικού ωραρίου και της κούρασης που έχει συσσωρευτεί…αλλά αυτά αποτελούν για την ώρα ένα όνειρο που απέχει πάρα πού από την πραγματικότητα. Αν υπήρχαν όλα αυτά πιθανόν πολύ περισσότεροι γονείς να ήθελαν να παραμείνουν τα παιδιά τους  περισσότερο χρόνο.

 Με βάση τα προαναφερόμενα απαιτούμε να αλλάξει άμεσα η οδηγία και να συνεχίσει να επιτρέπεται η επιλογή της αποχώρησης στις 15.00. Παράλληλα, ζητούμε, αντί της ανακοίνωσης εγκυκλίων, να υπάρχει πάντα πιο πριν, ικανοποιητική χρονικά  και ουσιαστικά διαβούλευση με τα επίσημα συλλογικά όργανα των γονέων & κηδεμόνων, έτσι ώστε να μην χάνεται ο πολύτιμος χρόνος όλων μας με την έκφραση της αντίθεσής μας σε τετελεσμένα, αλλά να διατίθεται για την οικοδόμηση ενός σχολείου που περιγράψαμε, δίνοντας έτσι στα παιδιά μας ότι καλύτερο γίνεται. Για να νιώθουν τα παιδιά μας και εμείς το σχολείο ως το δεύτερο σπίτι τους.

 Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την άμεση συνάντηση με τον Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον Δ/ντή Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Κ. Μακεδονίας.

  Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

 Ακολουθούν οι υπογραφές των 19 συλλόγων γονέων & κηδεμόνων δημοτικών σχολείων

 

 1.      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2.      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

3.      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

4.      1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

5.      2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

6.      3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ-ΤΡΙΑΔΙΟΥ

7.      4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

8.      5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ-ΤΡΙΑΔΙΟΥ

9.      1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ

10.   2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ

11.   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ

12.   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

13.   1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

14.   2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

15.   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ

16.   1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

17.   2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

18.   1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΛΟΦΟΥ

19.  2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΛΟΦΟΥ

 

 

Με εκτίμηση,

Για την Ένωση των Συλλόγων Γονέων Μαθητών Μαθητριών Δήμου Θέρμης (ΕτΣΓΜΜΔΘ)

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Γριτζάς



Μαρία Κουκούρη