08 Οκτωβρίου, 2022

[Δελτίο Τύπου] ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Τα παιδια δεν είναι νούμερα και η παιδεία κόστος



ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τα παιδιά δεν είναι νούμερα και η παιδεία κόστος

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης συμπαραστέκεται αμέριστα στη διαφωνία που εξέφρασαν οι γονείς 2 σχολείων  (1ο Γυμνάσιο Μίκρας και 1ο ΓΕΛ Μίκρας), όταν  οι τελευταίοι πληροφορήθηκαν από τον Διευθυντή και τη Διευθύντριά τους, ότι μετά από εντολή της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα 5 Τμήματα της Β τάξης τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου συμπτύσσονται σε 4. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης ζητάει να μην ισχύσει μία τέτοια απόφαση, εξαιτίας των σοβαρών ζητημάτων που εγείρονται, τα οποία αναλύονται παρακάτω. 

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο σχολικό έτος 2021-22, η αντίστοιχες Α Τάξεις είχαν 5 τμήματα, έτσι δηλώθηκαν τον Ιούνιο και έτσι ο προγραμματισμός για το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό έγινε με αυτή τη βάση. Τον Σεπτέμβριο, υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις ωστόσο αρχικά για 2 ή και 3 εβδομάδες οι τάξεις λειτούργησαν με 5 τμήματα. Έτσι διατηρούνταν οι κοινότητες των μαθητών που είχαν ήδη δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά και αξιοποιούνταν οι επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες που έχουν τα σχολεία. 

Κατά συνέπεια, η μείωση των 5 τμημάτων σε 4, αλλάζει άρδην αυτές τις κοινότητες των μαθητών. Θεωρούμε ότι αυτές οι αλλαγές: διαταράσσουν την ήρεμη σχολική ζωή και προκαλούν κακό στις σχέσεις, που με κόπο την προηγούμενη χρονιά έχτισαν οι εκπαιδευτικοί μέσα στα τμήματα, αντιμετωπίζοντας διαφόρων τύπων προβλήματα και εν τέλει και πάνω από όλα είναι αντιπαιδαγωγικές.

Παράλληλα οι γεμάτες με 27 παιδιά τάξεις προκαλούν ασφυξία στις σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί εξαντλούνται σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά πραγματικά πολύ δύσκολη την όποια επιπλέον παιδαγωγική προσφορά τους. 

Γνωρίζουμε ότι όσο μικρότερα είναι τα τμήματα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες να υλοποιηθούν περισσότερο ποιοτικές  παιδαγωγικές μέθοδοι, γιατί απελευθερώνουν τον αναγκαίο χρόνο και τις δυνάμεις που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί. 

Με βάση τα παραπάνω η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης ζητά :

  • Να μην εφαρμοσθεί η απόφαση μείωσης των τμημάτων των Β τάξεων, ένα εύλογο αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνους όλους τους γονείς και μαθητές/τριες 
  • Να μην ισχύσει το αντιπαιδαγωγικό μέτρο μείωσης των τμημάτων κατά τη διάρκεια φοίτησης των μαθητών στις επιμέρους φάσεις της Εκπαίδευσης

Τα παιδιά δεν είναι νούμερα και η παιδεία κόστος 

Την Παρασκευή 30/9/22 στις 14.00, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης βρέθηκε στα γραφεία της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και επέδωσε  ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζουν η Β ΕΛΜΕ και η Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν και άλλα σχολεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη με το ίδιο πρόβλημα. 

Παράλληλα η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης ζήτησε τη στήριξη των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου, όπως και των βουλευτών της Β περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τους καλεί να κάνουν σχετική επερώτηση στη Βουλή.


04 Οκτωβρίου, 2022

Γνωστοποίηση αιτήματος για απόσυρση απόφασης μείωσης τμημάτων και αίτημα στήριξης από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης

ΑΡΙΘ. ΕΞΕΡΧ. ΕΓΓΡΑΦΟΥ: 16 

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2024)

ΤΟΠΟΣ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΡΜΗ 04/ 10/2022

ΕΝΩΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(ΕτΣΓκΚΜΜΔΘ)

ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013
Τηλ. Επικ.: +30 697 2393 211 (Γριτζάς Γεώργιος - Πρόεδρος)

Τηλ. Επικ.: +30 694 8627 308 (Κουκούρη Μαρία - Γραμματέας)

e-mail: enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com 

Blog: http://enosithermis.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/enosisgkmm.thermis


ΠΡΟΣ
  • Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης
  • Δήμαρχο Θέρμης
  • Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας, Δήμου Θέρμης
  • Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμου Θέρμης
ΚΟΙΝ:
  • Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Μίκρας
  • Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Μίκρας

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση αιτήματος για απόσυρση απόφασης μείωσης τμημάτων και αίτημα στήριξης από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης

Συνημμένα:
  1. Απόφαση τη Ενωσης τΣΓΜΜΔΘ (0014-29_9_2022-ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΡΜΗΣ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ- F.pdf)
  2. Απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Μίκρας (0016-26_9_2022- ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1 ΓΥΜΝ ΜΙΚΡΑΣ ΠΡΟΣ ΒΒΑΘΜΙΑ ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ.pdf)

Αξιότιμοι/ες,

Με το παρόν θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το αίτημα της Ένωσης τΣΓΜΜΔΘ προς τη Διεύθυνση της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και προς όλους του προϊστάμενους της Διεύθυνσης στην ιεραρχία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υπουργό, Υφυπουργό, Γενικό Γραμματέα, Περιφερειακό Διευθυντή), για το οποίο υπάρχει στήριξη της Β ΕΛΜΕ και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας και για το οποίο ζητήσαμε στήριξη από όλους τους/τις βουλευτές της Β περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
 
Το αίτημα αφορά την απόσυρση της απόφασης μείωσης των τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Μίκρας και στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας και μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη σχετική επιχειρηματολογία στο συνημμένο κείμενο της Ένωσης τΣΓΜΜΔΘ όπως επίσης και στο κείμενο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Μίκρας.
 
Ζητούμε, πέραν της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας να έχουμε και την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου και για το λόγο αυτό προτείνουμε τη συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα παρακαλούσαμε να μας επιτρέψετε να έχουμε δικαίωμα λόγου. 


Με εκτίμηση,
Για την Ένωση των Συλλόγων Γονέων Μαθητών Μαθητριών Δήμου Θέρμης (ΕτΣΓΜΜΔΘ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Γριτζάς                                                                Μαρία Κουκούρη

02 Οκτωβρίου, 2022

Πληροφόρηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις υποδομές των σχολείων του Δήμου

Image by Freepik

ΑΡΙΘ. ΕΞΕΡΧ. ΕΓΓΡΑΦΟΥ: 15 

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2024)

ΤΟΠΟΣ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΡΜΗ 02/ 10/ 2022


ΕΝΩΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(ΕτΣΓκΚΜΜΔΘ)

ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013
Τηλ. Επικ.: +30 697 2393 211 (Γριτζάς Γεώργιος - Πρόεδρος)

Τηλ. Επικ.: +30 694 8627 308 (Κουκούρη Μαρία - Γραμματέας)

e-mail: enosi.sgkmm.thermis2013@gmail.com 

Blog: http://enosithermis.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:
  • Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας
  • Πρόεδρο Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής
  • Πρόεδρο Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ: Πληροφόρηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις υποδομές των σχολείων του Δήμου

Αξιότιμε Αντιδήμαρχε,
Αξιότιμοι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας την Πέμπτη 6/10/2022 στις 20.00 στο κτίριο της Κοινότητας Τριλόφου, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε για τα ακόλουθα ζητήματα όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το ΔΣ του συλλόγου μας.

Χρηματοδότηση των σχολείων:
  • Θα θέλαμε να ενημερωνόμαστε για τις ροές χρηματοδότησης τόσο από το Κράτος όσο και από τον Δήμο και τα κριτήρια κατανομής τους στα επιμέρους σχολεία.
  • Ειδικότερα φέτος που η χρηματοδότηση έμεινε ίδια και υπάρχει η οδηγία περικοπής της αν δεν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, θέλουμε να ξέρουμε τι έχει ο Δήμος σχεδιάσει και αν προτίθεται να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης με έκτακτη επιχορήγηση.
  • Έχουν χρέη οι σχολικές επιτροπές από παλαιότερα χρόνια και αν ναι ποιο είναι το μέγεθός τους και πως θα καλυφθούν; Προτίθεται ο δήμος να ζητήσει την πληρωμή τους από το κράτος για να εξοικονομηθούν και άλλα χρήματα;
  • Ποιο είναι το ύψος του ΦΠΑ και του ΕΦΚ για το ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αναλώσιμα και λειτουργικά είδη; Πόσα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την κατάργησή τους; Σε ποια τιμή της ενέργειας πρέπει να μπει πλαφόν για να μην υπάρχουν εκπτώσεις σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων;
  • Ποιες ενέργειες γίνονται για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;
Συντήρηση υποδομών – Εξοπλισμός:
  • Ποια είναι τα κριτήρια προτεραιοτήτων εξυπηρέτησης των αναγκών που αιτούνται τα σχολεία;
Υποδομές για πρόσβαση το σχολείο ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο
  • Ποιες είναι σήμερα οι υπάρχουσες υποδομές και τι προβλέπεται να γίνει; Το σχετικό πρόβλημα του 3ου Γυμνασίου Θέρμης και το σχετικό αίτημά τους θέλουμε να απαντηθεί για όλα τα σχολεία
Καθαριότητα:
  • Πόσες είναι οι ώρες απασχόλησης και με τι συμβάσεις εργασίας; Ποιες είναι οι ανάγκες που αιτήθηκε ο Δήμος και ποιος ο αλγόριθμος υπολογισμού τους;
Σχολική στέγη:

Από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, αλλά πιθανόν να είναι λάθος και ζητούμε να τις διορθώσετε, γνωρίζουμε ότι στον Δήμο Θέρμης σήμερα λειτουργούν 64 σχολικές μονάδες: 29 Νηπιαγωγεία, 20 Δημοτικά Σχολεία, 7 Γυμνάσια, 5 ΓΕΛ, 1 ΕΠΑΛ, 1 ΕΝΕΕΓΥΛ, 1 ΕΕΕΕΚ
  • Σε αυτές τις σχολικές μονάδες πόσα τετραγωνικά δομημένου και πόσα αυλής αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή;

Λείπει η δημόσια σχολική στέγη (συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιαζόμενων) στα παρακάτω σχολεία;
  • 2ο ΔΣ Πλαγιαρίου – συστεγαζόμενο
  • 2ο ΓΕΛ Μίκρας – συστεγαζόμενο
  • 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης - σε προκάτ στην αυλή ΔΣ Τριαδίου μεταφέρονται από τη Θέρμη.
  • 3ο Γυμνάσιο Μίκρας στην Καρδία (προκατ, χωρίς άδεια, ρεύμα «δανεικό» από Νηπιαγωγείο, τα παιδιά εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες).
  • 2ο ΓΕΛ Θέρμης – ενοικιαζόμενο
  • 2ο ΔΣ Νέας Ραιδεστού – ενοικιαζόμενο
  • ΕΕΕΕΚ Θέρμης - ενοικιαζόμενο
  • ΕΝΕΕΓΥΛ Θέρμης - ενοικιαζόμενο
  • 4ο Γυμνάσιο Θέρμης – ιδρυμένο, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης στέγης
  • 6ο Δημοτικό Θέρμης – ιδρυμένο (;), αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης στέγης
  • 8ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, ιδρυμένο (;) αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης στέγης.
Για τα παραπάνω σχολεία -εφόσον είναι σωστές οι πληροφορίες μας- ή και για άλλα που δεν γνωρίζουμε, θέλουμε να ξέρουμε (α) αν υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο (β) αν έχει γίνει μελέτη (γ) αν έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση (δ) τι άλλο είναι προγραμματισμένο να γίνει.

Ενόψει συνάντησης που θέλουμε να έχουμε με τους διευθυντές Ββάθμιας και Αβαθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και με την Περιφέρεια ΚΜ θα θέλαμε να ξέρουμε

  • Ποια είναι η κατάσταση για: συγχωνεύσεις - κενά – παράλληλη στήριξη - ψυχολόγους / κοινωνικούς λειτουργούς - κατανομή μαθητών ανά τμήμα
  • Ποια είναι η κατάσταση με τις μεταφορές των μαθητών/τριών
Τέλος θέλουνε να λαμβάνουμε και στο email της Ένωσης, τόσο την ημερήσια διάταξη, όσο και στη συνέχεια τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών Παιδείας, Αβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Ββάθμια Σχολικής Επιτροπής


Με εκτίμηση,
Για την Ένωση των Συλλόγων Γονέων Μαθητών Μαθητριών Δήμου Θέρμης (ΕτΣΓΜΜΔΘ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Γριτζάς                                                                Μαρία Κουκούρη