30 Μαΐου, 2020

Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης της 14.05.2020


ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
MΑΘΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
(ΕτΣΓΜΜΔΘ)
ΕΔΡΑ: ΘΕΡΜΗ Α.Μ.: 255/2013
Τ.Κ. 57001 Τ.Θ.903 (ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ)





           
Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης της 14.05.2020

Παρόντες / Παρούσες

Γιώργος Γριτζάς
Νάνσυ Ζαλαβρά
Σοφία Κυριακίδου
Γιώργος Τριανταφύλλου
Γιώτα Χαλκιά
Άννα Χατζηνούσκα


Σήμερα Πέμπτη 14.05.2020 και ώρα 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πολιτιστικού κέντρου, Θέρμης, πραγματοποιήθηκε η ανοικτή τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.
 Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1.    Ηλεκτρονικό πλαίσιο συζητήσεων των ΣΓΚ του δήμου Θέρμης: Κανόνες λειτουργίας και δυνατότητες για μόνιμο συντονισμό και μοίρασμα σκέψεων και ιδεών
2.    Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση: Ζητήματα επάρκειας υλισμικού (hardware) για τη παρακολούθηση
3.    Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση: Προβλήματα χρήσης λογισμικού κατά την παρακολούθηση
4.    Έναρξη δια ζώσης εκπαίδευσης: Επάρκεια μέτρων υγιεινής για την αντιμετώπιση της πανδημίας
5.    Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση: Ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και σεβασμού των παιδαγωγικών λειτουργιών.
6.    Συζήτηση σχετικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
7.    Παρουσίαση της δημιουργίας ηλεκτρονικής ομάδας συζήτησης (forum) https://groups.google.com/forum/#!forum/enosi_sgkmm_thermis2013
(Θέματα του forum και κανόνες χρήσης)

Στην συνεδρίαση ήταν παρόν:
-          έξι (06) μέλη του ΔΣ της Ένωσης ΣΓΚΜΜ Δ Θέρμης
-          ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  κος Στυλλιανός  Αποστόλου (για να μας ενημερώσει για τα θέματα 2 και 4)
-          ο Πρόερδος Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης κος Δημήτρης Λιάντας
-          μέλη των Δ.Σ. Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Θέρμης
(Επισυνάπτεται έγγραφο με αναλυτική παρουσία των μελών των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων)

Στην συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τη στάση των άλλων εκπαιδευτικών φορέων για τα θέματα 5 και 6, από μέλος του ΔΣ της Ένωσης που έχει ταυτόχρονα την επίσημη ιδιότητα μέλους της ΕΛΜΕ, κα Σοφία Κυριακίδου.


Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

-          Επιβεβαιώθηκε από τον κο Αποστόλου, ότι υπάρχει επάρκεια σε όλα τα μέτρα υγιεινής που οφείλουν να έχουν τα σχολεία (υλικά απολύμανσης κ καθαριότητας, προσωπικό καθαριότητας κτλ), καθώς και ότι οι χώροι του σχολείου θα υπόκεινται σε απολύμανση κάθε Σάββατο.
-          Συζητήθηκε ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ενδεχομένος να προκύψει ζήτημα με το προσωπικό καθαριότητας. Αυτή την στιγμη τα γυμνάσια και τα λύκεια κάνουν χρήση προσωπικού από τα δημοτικά. Η προσωρινή λύση που προτείνεται από το υπουργείο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με δίμηνη σύμβαση για τους μήνες Ιούνιο κ Ιούλιο.
-          Το θέμα του προσωπικού καθαριότητας είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για τα σχολεία το οποίο θα μπορούσε να λυθεί αν ήταν μόνιμο προσωπικό. Γιατί υπάρχουν ανάγκες καθαριότητας τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων πριν την έναρξη της πρωινής λειτουργίας του σχολείου όσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Αποφασίστηκε ομόφωνα πως η Ένωση ΣΓΚΚΜΜ Δ ΘΕΡΜΗΣ θα πάρει θέση στο θέμα αυτό, ζητώντας μαζί με τη Δημοτική Αρχή η οποία συμφωνεί, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία του Δήμου Θέρμης. Παράλληλα θεωρήθηκε απαραίτητο να υπάρχουν και οι αναγκαίες διαδικασίες ελέγχου των εργασιών καθαριότητας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητούνται τα αποτελέσματα τους στα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας που και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συγκαλούνται τουλάχιστον 3 φορές κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
-          Συζητήθηκε πιθανό πρόβλημα στις μεταφορές των μαθητών εν όψη νέων οδηγιών περί προστασίας των μαθητών. Στο θέμα αυτό δεν λήφθηκε κάποια απόφαση αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο διευθέτησης του. Ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη επίλυσής του με τρόπο που δεν θα δυσκολέψει την πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.  
-          Συζητήθηκε το θέμα που προκύπτει από την ακύρωση, με απόφαση κυβέρνησης, των σχολικών εκδρομών των μαθητών. Η κυβέρνηση αποφάσισε με ΠΝΠ να έχουν οι επιχειρήσεις το δικαίωμα, να επιστρέψουν αντί χρημάτων voucher στο όνομα των μαθητών, με 18μηνη χρήση. Μετά το τέλος των 18 μηνών αν δεν γίνει χρήση, θα επιστραφούν τα χρήματα. Στην συζήτηση αναδύθηκε το έντονο πρόβλημα που δημιουργείται γιατί δεν υπάρχει καμία διασφάλιση σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων. Υπάρχει έντονη ένσταση από τους γονείς, οι οποίοι διεκδικούν άμεσα τα χρήματα τους (σε κάποιες οικογένειες εξαιτίας της πανδημίας έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση π.χ. ανεργία) εφόσον δεν οφείλεται στους ίδιους η ακύρωση των ταξιδιών. Αποφασίστηκε ομόφωνα πως η Ένωση ΣΓΚΚΜΜ Δ ΘΕΡΜΗΣ, θα πάρει επίσημη θέση στο παραπάνω θέμα, διεκδικώντας αφενός την άμεση επιστροφή του χρηματικού ποσού και σε κάθε περίπτωση να εγγυηθεί το κράτος την επιστροφή του έστω και μετά την παρέλευση του 18μηνου.
-          Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας (με αφορμή τη συζήτηση του παραπάνω θέματος), δεσμεύτηκε πως όλα τα σχολεία μπορούν να έχουν χρήση νομικής βοήθειας της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου  Θέρμης.
-          Συζητήθηκε η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και τα ζητήματα επάρκειας υλισμικού (hardware) για τη παρακολούθηση. Χαιρετίσθηκε η μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει αρκετοί εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες, παρά τα σημαντικά προβλήματα υλικοτεχνικών υποδομών. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας ανέφερε ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει ελάχιστες προνοιακού χαρακτήρα ανάγκες. Αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν και οφείλουν άμεσα να λυθούν είναι:
Α. η ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή τους στην σύγχρονη και  ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσο διάστημα οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας το απαιτούν.
Β. η επάρκεια υλισμικού (hardware) τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Σε ότι αφορά στο (Β) θεωρήθηκε άμεσα αναγκαία η απαραίτητη κρατική επένδυση για την προμήθεια εξοπλισμού για τις κατηγορίες μαθητών και καθηγητών / δασκάλων που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας περιέγραψε σε εγκύκλιο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε (Αρ. Πρωτ.: Φ. 478.6/74/43904/Α2 της 7/4/2020) και συγκεκριμένα:  
<<β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να σεμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών  για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)>>
-          Συζητήθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες. Δεν υπήρξε απόφαση, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.
-          Ζητήθηκε από όλους τους συλλόγους να συνδεθούν στο forum μέσω gmail του συλλόγου τους και αν δεν υπάρχει να το δημιουργήσουν και να το κοινοποιήσουν στο ΔΣ της ΕΣΓΚ για να τους γίνει η αντίστοιχη πρόσκληση. Σε αυτό το forum καλούνται όλοι οι ΣΓΚ να καταθέτουν όλα τα προβλήματα, αλλά και τις καλές πρακτικές, που ξεπερνούν το στενό πλαίσιο του σχολείου τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε παραδείγματα για να περιγράφουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε λύσεις και θα μαθαίνουμε ο ένας σύλλογος από τον άλλο σε μία συνεχή διαδικασία δικτύωσης.
-          Αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της ανοιχτής συνεδρίασης, με τους καλεσμένους εκπροσώπους όλων των ΣΓΚ του Δήμου Θέρμης, την Πέμπτη 28/5/2020, στις 17:00, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πολιτιστικού κέντρου, Θέρμης, για την ολοκλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Παρόντες,
ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕτΣΓΜΜ ΔΘ-01.jpgγια την Ένωση Γονέων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Η ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Γριτζάς

Άννα Χατζηνούσκα






Σοφία Κυριακίδου (Α Αντιπρόεδρος)





Νάνσυ Ζαλαβρά (Ταμίας)


Γιώτα Χαλκιά (Ειδική Γραμματέας)

Γιώργος Τριανταφύλλου (Μέλος)